Villa Ula

Ula er kanskje Vestfolds mest særegne strandsted, med atmosfære av gammel los- og fiskerhavn. Ved havnen er den gamle trehusbebyggelsen fra forrige århundre bevaret og fredet. For mange er Ula skjærgårdens perle og en favorittplass i sommerstid.​

Denne loshavnen er havets port til Skagerrak, og på en av bergtoppene står Ulabrandmonumentet fra 1837. Ulabrand ble et symbol på godt sjømannskap og den viktige tjenesten losene gjorde for sikkerheten på havet. Øst for havnen kan du spasere inn i svartorskogen, Grinna, hvor trærne står høye og nesten tropiske - skogene her går under kallenavnet "Skandinaviske sumpskoger".

Prosjektets beliggenhet er på toppen av den vestlige kollen, med utsikt over Ula havn og over til Ulabrandmonumentet. Eiendommen er belligende på skyggesiden av kollen, og prosjektet har fra start handlet mye om å få gode solforhold inn i boligen og boligens uteareal. Hytta har tegnet seg selv i terrenget, og bestående av flere nivåer "trapper" hytta nedover terrenget, og omfavner en sørvendt uteplass. Uteplassen er hyttas sentrum med ildsted og en trapp til å sitte i. To bygningskropper ligger rotert i forhold til hverandre, og danner en v-form. To tak ligger nesten som to seil spent over bygningen. De to bygningskroppene er smeltet sammen med et fleksibelt rom som vi har kalt "naustet" - grunnen til dette er ønsket om å skape en ute-inne sone til å henge redningsvester og våte håndkler - men også et rom som kan endre betydning og funksjon med tiden.

Year: 2019

Place: Ula, Larvik, Norway

Type: Residential architecture